Μια κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους είναι διαφορετική από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, αν και οι βασικές αρχές και των δύο δίαιτων είναι παρόμοιες. Σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι κετόνες δεν συσσωρεύονται στο αίμα και το σώμα δεν τις χρησιμοποιεί για ενέργεια. Και σε μια κατάσταση κέτωσης, τα κετονικά σώματα είναι το κύριο καύσιμο που ενεργοποιεί τις σωματικές λειτουργίες.
Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες απλώς περιορίζει την ποσότητα γλυκόζης που μπορείτε να πάρετε και μια δίαιτα κετο σχεδόν εξαλείφει την πρόσληψή της. Το σώμα λαμβάνει μόνο το 5% των θερμίδων από υδατάνθρακες, το υπόλοιπο - από λίπος. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για ένα άτομο να προσαρμόζεται με επιτυχία και να παραμένει συνεχώς σε κατάσταση κέτωσης.
Εάν η δίαιτα συνδυάζεται με προπόνηση, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνεται. Δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό ώστε οι μύες να μπορούν να ανακάμψουν μετά την άσκηση. Αλλά όταν η πρωτεΐνη αρχίζει να ρέει περισσότερο από το κανονικό, το σώμα αρχίζει να τη διασπά σε γλυκόζη και να βγαίνει από την κατάσταση της κέτωσης.
Επιδιώκοντας την αρμονία, μερικές φορές είμαστε έτοιμοι για τα πιο δραστικά μέτρα που εξαντλούν το σώμα μας και τον φέρνουν σε ανορεξία, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία. Άλλοι εξαντλούνται με φορτίσεις ισχύος, αλλά και πάλι δεν επιτυγχάνουν ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι προτιμότερο να προχωράτε με σύνθετο τρόπο, συνδυάζοντας σωστή διατροφή και μέτρια σωματική δραστηριότητα. Ένα από τα προοδευτικά συστήματα διατροφής είναι το κετογονικό, το οποίο θα συζητηθεί στο άρθρο μας.
Η δίαιτα κετο (επίσης γνωστή ως κετογονική ή κετόνες) είναι μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, κυριαρχούν τα λίπη στη διατροφή, καθώς και μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης (πρωτεΐνες).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι γιατροί αντιμετώπισαν ένα σοβαρό πρόβλημα - η θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Στο πλαίσιο ενός συνήθους τρόπου ζωής, οι επιθέσεις σε ασθενείς εμφανίζονταν τακτικά. Στη συνέχεια, οι διατροφολόγοι ανέπτυξαν ένα εντελώς νέο διατροφικό σύστημα που βοήθησε να σταματήσουν τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιηθούν οι κρίσεις. Με τον καιρό, έγινε σαφές ότι το υπερβολικό υποδόριο λίπος άρχισε να λιώνει μαζί με τις κρίσεις.
Δέκα με δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τα αντισπασμωδικά φάρμακα φάνηκαν να βοηθούν τους επιληπτικούς να ελέγχουν τις κρίσεις. Όμως ένας καρδιολόγος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Robert Atkins, επινόησε μια δίαιτα απώλειας βάρους με βάση προηγούμενες εξελίξεις. Είναι αλήθεια ότι στην έκδοσή του υπήρχαν υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες δεν παραβιάστηκαν, γεγονός που εμπόδισε το σώμα να παραμείνει σε κατάσταση κέτωσης, στην οποία βασίζεται ολόκληρο το αρμονικό σύστημα της σύγχρονης δίαιτας κετο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Jim Abrahams αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία της μάχης του γιου του με την επιληψία. Λόγω δυσανεξίας σε ορισμένα φάρμακα, καθώς και των παρενεργειών τους, το αγόρι δεν μπορούσε να πάρει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η κετογονική δίαιτα βοήθησε να βρεθεί μια διέξοδος, η οποία οδήγησε τον Τζιμ να γυρίσει μια περιβόητη ταινία με το όνομα «Do No Harm», με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ. Έτσι η κετο δίαιτα ξεπέρασε ένα καθαρά ιατρικό φαινόμενο και έγινε δημοφιλής.
Από πού προέρχεται η άγρια δημοτικότητα ενός τέτοιου συστήματος πρόωσης, γιατί πραγματικά λειτουργεί; Κανονικά, το σώμα μας παίρνει το ενεργειακό του «καύσιμο» από υδατάνθρακες, τους οποίους μετατρέπει σε γλυκόζη. Τρέφει επίσης τους νευρώνες του εγκεφάλου. Όμως, με έλλειψη αυτού του προϊόντος, το σώμα αρχίζει να αναζητά εναλλακτικές μεθόδους τροφοδοσίας των λιποκυττάρων.
Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης γκρελίνης από το σώμα. Είναι υπεύθυνος για το αίσθημα της πείνας. Με μια σωστά επιλεγμένη δίαιτα αυτού του είδους τροφής, θα σταματήσετε να υποφέρετε από συνεχείς λιγούρες για κάτι να φάτε. Αυτή είναι μια τόσο ευχάριστη παρενέργεια της κέτωσης.
Όταν το σώμα μας σταματά να βασίζεται στους υδατάνθρακες ως μοναδική πηγή ενέργειας, πέφτει ξανά στις ίδιες αποθήκες λίπους που αποθήκευσε για μια βροχερή μέρα. Επεξεργάζονται από το συκώτι και διασπώνται σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια σχηματίζουν κετονικά σώματα, τα οποία τρέφουν το σώμα και τον εγκέφαλο.
Η διαδικασία ονομάζεται μεταβολική κέτωση. Έρχεται περίπου την έβδομη μέρα της δίαιτας. Τότε το σώμα σταματά τη διαδικασία επεξεργασίας της γλυκόζης (γλυκόλυση), χρησιμοποιεί αποθέματα από μύες, συκώτι και άλλους ιστούς και ταυτόχρονα ενεργοποιεί τη λιπόλυση - την υψηλής ποιότητας διάσπαση των λιπών.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της μορφής διατροφής είναι ότι είναι δυνατό να χάσετε βάρος καίγοντας τα δικά σας αποθέματα λίπους. Άλλωστε, η σίτιση με υδατάνθρακες δεν γίνεται. Ταυτόχρονα, οι πρωτεϊνικοί ιστοί παραμένουν άθικτοι. Δηλαδή, μια τέτοια δίαιτα είναι κατάλληλη τόσο μόνο για απώλεια βάρους, όσο και για αθλήματα που απαιτούν ιδιαίτερη αντοχή (βαρέα βάρη, μαραθώνιοι, τρίαθλο).
Το βασικό χαρακτηριστικό μιας κετογονικής δίαιτας είναι μια ποικίλη δίαιτα ανάλογα με τις δυνατότητες του σώματός σας. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι δίαιτας.
- Προκαθορισμένο. Αυτός είναι ο πιο προσιτός τύπος δίαιτας, μειώνοντας σταδιακά τους υδατάνθρακες στο εξαιρετικό ελάχιστο. Είναι κατάλληλο για όποιον ασχολείται με τον αθλητισμό ή τη φυσική κατάσταση. Η κυρίαρχη αρχή εδώ θα είναι η άρνηση των λεγόμενων επανατροφών (ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση υδατανθράκων). Είναι πολύ ισχυρό και παίρνει τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
- Στοχευμένο ή στοχευμένο. Σε αυτό το είδος, οι ημέρες «μπότας» είναι αποδεκτές, εάν υπάρχουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, τότε αυτό είναι αποδεκτό. Για παράδειγμα, για την εξάλειψη της υπνηλίας ή της κούρασης κατά τη διάρκεια εντατικής προπόνησης, για παράδειγμα πριν από αγώνες.
- κυκλικός. Αυτή η επιλογή θεωρείται η πιο προηγμένη και δεν είναι διαθέσιμη σε όλους. Με μια τέτοια δίαιτα, πρέπει να καθορίσετε μόνοι σας πότε είναι ώρα να αναπληρώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι χρειάζονται, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης ή εξάντλησης του σώματος. Υπονοεί επιστροφή στην κέτωση όταν αποκατασταθεί η ισορροπία.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν να ξεκινήσετε μια δίαιτα με μια τυπική δίαιτα, αλλά εάν αισθάνεστε άβολα, μεταβείτε σε πιο ήπια προγράμματα.
Η κετογονική δίαιτα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920, και σε καμία περίπτωση για απώλεια βάρους - χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην κλινική Mayo (ΗΠΑ) για τη θεραπεία παιδιών με επιληψία. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παχυσαρκία δεν ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα πριν από 100 χρόνια, τα οφέλη της δίαιτας για την απώλεια βάρους μόλις πρόσφατα έγιναν αντιληπτά.
Τι είναι η κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους;
Το όνομα της δίαιτας προέρχεται από τη λέξη "κέτωση. " Αυτή είναι μια μεταβολική κατάσταση που εμφανίζεται όταν μια εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων εισέρχεται στο σώμα. Συμβάλλει στην ταχεία απώλεια βάρους, αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν μελέτες Μακροπρόθεσμα ( εάν ακολουθείτε κετογονική δίαιτα για περισσότερο από ένα χρόνο) τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο διαφορετικά από άλλες δίαιτες. Μια καλά ισορροπημένη δίαιτα χαμηλών θερμίδων θα έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά θα είναι εξίσου γρήγορη.
Επίπεδα προσαρμογής του σώματος: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Λόγω γενετικών διαφορών, κάθε άτομο έχει ένα ατομικό "ταξίδι" στην κέτωση. Κάποιοι μπορεί να πέσουν σε κέτωση σε τρεις ή τέσσερις ημέρες και να μην βγουν από αυτήν για ένα μήνα χωρίς προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να μην δουν αποτελέσματα ακόμη και μετά από μια εβδομάδα. Don Μην ανησυχείτε, κάντε και πάτε στα άκρα και εγκαταλείψτε τα μισά του δρόμου. Το κύριο πράγμα είναι να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο σώμα, από πού να ξεκινήσετε μια κετο-δίαιτα και πώς να αντιμετωπίσετε την αρνητικότητα.
Για να συνηθίσει το σώμα στην κέτωση, πρέπει να περάσει ένα δύσκολο μονοπάτι με πολλές αλλαγές.
Επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τροφές στη δίαιτα κετο
Σε κάθε σύστημα διατροφής, ορισμένα τρόφιμα αποκλείονται υπέρ της κατανάλωσης άλλων. Για παράδειγμα, μια δίαιτα paleo περιέχει μόνο ό, τι ένας άνθρωπος των σπηλαίων θα μπορούσε να πάρει ο ίδιος. Οπότε πρέπει και όχι στη δίαιτα κετο.
- Βιολογικό κόκκινο κρέας: αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγι, πουλερικά με πέτσα.
- λαρδί, λίπος.
- κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γκι.
- Ποταμίσιο και θαλάσσιο ψάρι με πιο παχιές ποικιλίες (σολομός, σαρδέλες, καλκάνι, πέστροφα, τόνος), θαλασσινά (γαρίδες, οστρακοειδή, καβούρι, αστακός).
- αυγά.
- Τα φυτικά έλαια καταναλώνονται καλύτερα ωμά: λιναρόσπορος, σουσάμι, ελιά, καρύδα, μακαντάμια και αβοκάντο.
- Όλα τα πράσινα λαχανικά.
- ξηροί καρποί και σπόροι.
- Μερικά είδη οσπρίων: σπαράγγια (πράσινα) φασόλια, φιστίκια.
- Μανιτάρια διαφόρων ποικιλιών (δασικά και καλλιεργημένα από τον άνθρωπο).
- Πράσινος.
- Γαλακτοκομικά και προϊόντα γαλακτικού οξέος (τυρί cottage, κεφίρ, ζυμωμένο ψημένο γάλα, γιαούρτι).
Όταν ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα, δεν πρέπει να καταναλώνετε υδρογονωμένα ή τουλάχιστον μερικώς υδρογονωμένα έλαια σε οποιαδήποτε μορφή. Προκαλούν άλματα χοληστερόλης, διεγείρουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Ζάχαρη, ως γλυκαντικό και στη σύνθεση των πιάτων.
- Εξευγενισμένα, κατεψυγμένα φυτικά έλαια.
- Ψωμί, αρτοσκευάσματα, αρτοσκευάσματα, προϊόντα από αλεύρι.
- Αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο ή πλήρες γάλα.
- Φιδές, χυλοπίτες, μακαρόνια, λαζάνια.
- Μπισκότα, επιδόρπια, κέικ, γλυκά.
- ρύζι, κινόα.
- φρούτα και αποξηραμένα φρούτα.
- Οποιοδήποτε δημητριακό.
- μαρμελάδες, κονσέρβες, μους, πουτίγκες.
- Ροφήματα σε σκόνη και ζαχαρούχα, σόδα.
- Απομίμηση καβουριού, μπαστούνια.
- Ημικατεργασμένα προϊόντα σε οποιαδήποτε μορφή.
- Αλλαντικά, όπως σαλάμι, πεπερόνι και μερικά αλλαντικά.
- Γλυκά γαλακτοκομικά προϊόντα και γαλακτικό οξύ.
- Άμυλο, καθώς και αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, παντζάρια, καλαμπόκι).
- Προϊόντα που περιέχουν σορβιτόλη ή φρουκτόζη.
- καλλιέργειες φασολιών.
- Μέλι και τροφές που το περιέχουν.
- Εκτός από χυμούς και σπιτικά.
Ο κατάλογος των επιτρεπόμενων ποτών είναι αρκετά εκτενής και περιλαμβάνει ακόμη και ελαφρύ αλκοόλ, αλλά σε εξαιρετικά μέτριες δόσεις.
- Καθαρό νερό.
- νερό με λεμόνι ή αγγούρι.
- Ζωμός οστών.
- Πράσινο και μαύρο τσάι.
- Καφές χωρίς πρόσθετα ή με κρέμα.
- Γάλα κάνναβης ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη.
- Σαμπάνια brut, ουίσκι, ξηρό μαρτίνι, ξηρό λευκό κρασί (σε μικρές ποσότητες).
Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πίνετε χυμούς, φρέσκους χυμούς, μπύρα, ενεργειακά ποτά και άλλα πράγματα που περιέχουν υδατάνθρακες.
Χρησιμοποιώντας ακόμη και τα «ασφαλέστερα» γλυκαντικά, μην επιτρέψετε στον οργανισμό σας να απογαλακτιστεί από μια τόσο δελεαστική προσφορά. Ωστόσο, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιήσετε μερικές δημοφιλείς ουσίες, όπως στέβια, ξυλιτόλη ή ερυθριτόλη. Το κύριο πράγμα εδώ είναι, να μην το παρακάνουμε και να μην βγούμε από την κέτωση, αλλιώς όλες οι προηγούμενες προσπάθειες θα είναι μάταιες.
Παρενέργειες Δίαιτας Κέτο
Οι υποστηρικτές της κετογονικής δίαιτας αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχει παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, ναυτία και έμετο. Αλλά αυτά είναι όλα τα μικρά πράγματα στη ζωή. Η κέτωση μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες:
- Μειωμένη απόδοση υπό φορτίο. Η συχνή έντονη προπόνηση είναι δύσκολη λόγω της μείωσης της ποσότητας γλυκογόνου στους μύες και στο συκώτι. Πρέπει να ξεχάσετε τη σοβαρή προπόνηση.
- Επιβράδυνση της αποκατάστασης των αθλητών που προπονούνται. Σε μια κετογονική δίαιτα, ο ρυθμός ανάπτυξης των μυών μειώνεται και η διαδικασία αποκατάστασης είναι πιο αργή. Αυτό είναι επίσης συνέπεια της μείωσης της ποσότητας γλυκογόνου στους μύες.
- πέτρες στα νεφρά. Σε κατάσταση κέτωσης, ο κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά αυξάνεται.
- Διαβήτης τύπου 2. Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων στη διατροφή, η ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη σταδιακά μειώνεται και αναπτύσσεται δυσανεξία στη γλυκόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
Η κετογονική δίαιτα δεν έχει καμία σχέση με την υγιεινή διατροφή. Μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που από καιρό πιστεύεται ότι προκαλείται από υποσιτισμό - διαβήτη τύπου 2. Η σύνδεση μεταξύ της νόσου και της κατάστασης της κέτωσης επιβεβαιώθηκε από το ETH και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της Ζυρίχης ως αποτέλεσμα κοινής μελέτης. Οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει πειράματα σε ποντίκια, αλλά είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε μια κατάσταση κέτωσης με παρόμοιο τρόπο. Καλύτερα να μην το ρισκάρεις.
Κανόνες δίαιτας κετο: Συμβουλές εισόδου και εξόδου, παρενέργειες
κύρια αξιώματα
Η διατροφή αυτής της δίαιτας βασίζεται στην αρχή της κατανάλωσης όσο το δυνατόν περισσότερων λιπαρών, με ακραίο περιορισμό των υδατανθράκων, όπως έχουμε ήδη πει. Ωστόσο, δεν αισθάνονται όλοι άνετα να μπουν σε μια τόσο ασυνήθιστη λειτουργία. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε, από πού να ξεκινήσετε και ποιους κανόνες να ακολουθήσετε. Ας συνοψίσουμε όλα όσα μάθαμε μέχρι τώρα.
- Δώστε προσοχή στους υδατάνθρακες, αποφύγετε τη χρήση τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε, όχι μόνο παρέχουν πάρα πολλή ενέργεια που ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί, αλλά μπορούν ακόμη και να διαταράξουν το μεταβολισμό και να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.
- Η επιλογή λαχανικών σε μια δίαιτα κετο δεν σημαίνει αλλαγή σε πατάτες και καρότα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι. Είναι καλύτερα να ξεχάσετε μια για πάντα τα αμυλούχα δώρα των κουζινών και των περιβόλων. Αξίζει να προτιμήσετε τα πράσινα λαχανικά που φυτρώνουν πάνω από την επιφάνεια της γης.
- Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών δεν πρέπει να περιορίζεται στο βούτυρο και το κρέας. Εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες όπως π. χΒ. Τρώγοντας περισσότερα λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές και άλλα.
- Οι λάτρεις της κετοδίαιτας μαθαίνουν κυρίως να μαγειρεύουν μόνοι τους, κάτι που είναι αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα. Λόγω διατροφικών προτιμήσεων, θα είναι δύσκολο να πάτε σε καφετέρια ή εστιατόριο, καθώς δεν είναι γεγονός ότι το μενού εκεί θα είναι προσαρμοσμένο σε εσάς. Επιπλέον, δεν μπορείτε καν να μαντέψετε την ποιότητα και τη σύνθεση ορισμένων πιάτων. Ένα τέτοιο μικρό πράγμα μπορεί να «χτυπήσει» από την κέτωση για μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνετε άλλη μια προσπάθεια. Μαγειρέψτε στο σπίτι για να είστε σίγουροι ότι όλα είναι εντάξει.
- Χρησιμοποιήστε διάφορα σύμπλοκα βιταμινών, συμπληρώματα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση κατά τη διάρκεια της κετοδίαιτας. Αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα, καθώς και το σώμα ως σύνολο, να πάρει την αναλογία που λείπει από ουσίες, μακρο και μικροστοιχεία, βιταμίνες και άλλα πράγματα.
- Το νερό είναι η βάση της ζωής. Πρέπει να το πίνετε οποτεδήποτε, οπουδήποτε και πολύ, ειδικά σε μια δίαιτα τόσο δύσκολη όσο η κετογονική. Αν αυτό είναι δύσκολο να το μάθεις, βάλε μια «υπενθύμιση» και πιες 100-200 γραμμάρια την ώρα.
Για κάποιους που ακολουθούν τη δίαιτα κετο, ακόμη και η ιδέα της νηστείας είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, το διακοπτόμενο σύστημα είναι προσβάσιμο σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι την επιλεγμένη ημέρα, στις οκτώ με δέκα το πρωί, διαθέτετε έναν διάδρομο όπου δεν θα φάτε καθόλου φαγητό, μόνο νερό. Με αυτό το σύστημα μπορείτε να κάψετε το σωματικό λίπος ακόμα καλύτερα.
Πολλοί ενδιαφέρονται για το πώς να μπουν στη λειτουργία έτσι ώστε να είναι ομαλές και ελάχιστες ταυτόχρονα. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά τη βέλτιστη περιεκτικότητα σε θερμίδες για τη δίαιτα κετο. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μεμονωμένους δείκτες: ύψος, βάρος, φύλο, δραστηριότητα, τρόπος ζωής. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία BJU: 70% ποιοτικά λίπη, 20% πρωτεΐνη, μόνο 10% υδατάνθρακες.
- Ξεκινήστε με νερό. Στην αρχή θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα. Στην ιδανική περίπτωση, η πρόσληψη νερού την ημέρα θα πρέπει να είναι 2, 7 λίτρα για τις γυναίκες και 3, 7 λίτρα για τους άνδρες.
- Για να αναπληρώσετε την απώλεια νατρίου, πρέπει να καταναλώνετε περίπου μισό ή ένα ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού κανονικό επιτραπέζιο αλάτι καθημερινά.
- Μην ξεχάσετε να αναπληρώσετε τα αποθέματα μαγνησίου και καλίου, διαφορετικά δεν θα έχετε δυσάρεστες συνέπειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Πρώτον, αποφύγετε την προπόνηση δύναμης και μεταβείτε στην αερόμπικ ή τη γιόγκα.
Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος, κάτι που θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε γρήγορα ένα νέο μενού. Κοιτάξτε μέσα σας, βάλτε ρεαλιστικούς στόχους, κοιτάξτε το σώμα και το μυαλό σας, τότε σίγουρα θα λειτουργήσει. Ένα δείγμα μενού και συνταγές για μια δίαιτα κετο συζητούνται λεπτομερώς στο άρθρο στον ιστότοπό μας, δεν είναι κακό να το διαβάσετε για αναθεώρηση.
Σωστή διέξοδος
Η κετονική δίαιτα είναι ένα ειδικό διατροφικό σύστημα. Ιστορικά έχει συμβεί ορισμένες εθνικότητες, για παράδειγμα οι Άπω Βορράς, να ζουν με αυτόν τον τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, μερικοί θέλουν να επιστρέψουν στον συνήθη τρόπο ζωής τους αφού ξεραθούν ή απλώς χάσουν βάρος, βελτιώνοντας την υγεία τους ή επιτυγχάνοντας άλλους στόχους.

Είναι καλύτερα να τερματίσετε την κετορίωση σταδιακά, όχι απότομα. Χρειάζεται να δοθεί χρόνος στον οργανισμό να ξαναφάει υδατάνθρακες για να ξεκινήσει η διαδικασία της γλυκόλυσης. Επομένως, είναι καλύτερο να εισάγετε προϊόντα υδατανθράκων ένα κάθε φορά χωρίς πολύ φανατισμό. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με μία φέτα ψωμί την ημέρα, μισό γκρέιπφρουτ, ένα μήλο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην αισθανθείτε καμία ενόχληση.
Συνήθως όσοι δοκίμασαν τη δίαιτα κετο μιλούν για γρήγορη απώλεια βάρους, στέγνωμα. Το σώμα τους γίνεται πιο τονωμένο, τα υπολείμματα περιττού λίπους κάτω από το δέρμα λιώνουν χωρίς ίχνος, χάρη στα οποία οι μύες γίνονται πιο εμφανείς και όμορφοι. Όλα τα συστήματα του σώματος λειτουργούν καλύτερα, ο μεταβολισμός ομαλοποιείται, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο υγιή.
Ωστόσο, συμβαίνει να εμφανίζονται ορισμένες παρενέργειες, όπως περιγράφονται στην αρχή του άρθρου. Αλλά αν η απουσία πείνας μπορεί να θεωρηθεί συν, τότε η μυρωδιά ακετόνης από το στόμα δεν είναι σχεδόν καθόλου. Εάν αυτό συμβεί την πρώτη ή δύο εβδομάδες, μην ανησυχείτε. Αν η διαδικασία καθυστερήσει, ήρθε η ώρα να τρέξετε στον γιατρό.
Αξιολογήσεις ειδικών
Το κύριο πράγμα σχετικά με τους κινδύνους της κετογονικής δίαιτας και μια υγιεινή εναλλακτική
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα θετικά αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας στον οργανισμό εκτός από τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών με επιληψία. Επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, μειώνει την απόδοση και μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία.
Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα για ένα χρόνο και η ισορροπημένη διατροφή προκαλούν περίπου την ίδια απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, η σωστή διατροφή δεν βλάπτει την υγεία, μπορεί ακόμη και να ακολουθηθεί σε όλη τη ζωή χωρίς τις παραμικρές αρνητικές συνέπειες.
Έχει αποδειχθεί από καιρό ότι κάθε ακραία δίαιτα είναι επιβλαβής. Η σωματική βία δεν είναι δωρεάν. Φυσικά, η κετογονική δίαιτα έχει και πλεονεκτήματα: σε κατάσταση κέτωσης, το λίπος καίγεται γρήγορα, και τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δείτε μέσα σε ένα μήνα. Υπάρχουν όμως περισσότερα μειονεκτήματα και είναι επικίνδυνα. Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι:
- Η δίαιτα έχει παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, είναι πιθανή η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και ο έμετος.
- Μια κετογονική δίαιτα μειώνει τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ και τους μύες. Αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της ευημερίας, μείωση της παραγωγικότητας.
- αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία. Η κατάσταση της κέτωσης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2, τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
Σκεφτείτε εάν είστε διατεθειμένοι να ρισκάρετε να χάσετε γρήγορα βάρος με μια κετογονική δίαιτα και στη συνέχεια να εργαστείτε στο φαρμακείο για τις υπόλοιπες μέρες σας. Η υγιεινή διατροφή και η σταδιακή απώλεια βάρους είναι πολύ πιο ευχάριστα. Δοκίμασέ το.